Deprem fobisi (Sismofobi) nasıl yenilir? Her an deprem olacakmış gibi hissetmek
Sismofobi olarak da bilinen bu kaygı, ölüm ve kayıp korkusuyla ilişkilendirilir. Kişi, ailesini ve tanıdığı insanları içeren senaryoları düşünerek büyük bir stres ve kaygı yaşar. Çünkü sismofobi kelimesinin kökeni incelendiğinde sarsıntı (seismo) ve fobi kelimelerinin (fobi) sözcüklerinden oluştuğu görülmektedir. Esas olarak “belirsizlik” hissinden oluşur.
DEPREM FOBİ BELİRTİLERİ
Bu kişiler, olaya bizzat tanık olmadan da bu kaygı durumunu her zaman yaşayabilirler.
-
huzursuzluk,
-
huzursuzluk,
-
sürekli tetikte olmak,
-
baş dönmesi,
-
Sürekli sarsılma hissi
-
Sallamak,
-
Karanlık ortamlardan kaçınmak
-
kalp çarpıntısı,
-
Terlemek,
-
Bu kaygıyı yaşayanlarda depremle ilgili konuşmalardan sürekli kaçınmak gibi belirtiler görülebilir.
DEPREM FOBİ NASIL AŞILIR?
Deprem fobisini analiz edebilmek için uzman bir psikoloğa başvurmak en sağlıklı çözüm olacaktır. Deprem korkusu olan kişinin öncelikle kendini başka konulara yönlendirmesi ve deprem konusundan zihnini boşaltmaya çalışması gerekir. Günlük hayata olabildiğince aktif bir şekilde devam etmek ve günlük rutinleri sürdürmeye çalışmak esastır.
Depremle ilgili bir eğitim seminerine katılarak konunun farkında olunması, beyin sarsıntısı fobisine karşı güçlenmesini sağlayacaktır. Kaygıyı bastırmadan, içinde bulunduğumuz korku ve gerilim bozukluğunu başkalarıyla paylaşmaya ihtiyaç duyarız. Analiz yollarını bulmak için çevreden manevi takviye alınmalıdır.
Deprem çantası oluşturmak mevcut korkuyu azaltacaktır ancak deprem çantasını her saniye kontrol etmekten kaçınılmalıdır. Sakin kalmayı öğrenerek nefes egzersizleri ve gevşeme egzersizleri kaygı ve endişe bozukluklarını hafifletmenin en faydalı yollarıdır.
Harekete geçmek her zaman mevcut kaygıyı hafifletir. Çünkü; Riskli bir binada oturmak, deprem çantası hazırlamamak, depremde nasıl davranılacağını planlamamak, binadaki eşyaları tamir etmemek gibi durumlar söz konusu olmaya devam ettikçe terör ve panik seviyesi artacaktır. Konut.
habergomec.xyz