Araştırmacılar, bu teknolojik atılımın, robotların algılama yeteneklerinde bir adım değişikliğine işaret ettiğini söylüyor. Bu yazıda bu konu hakkında konuşuyoruz.
Kaynak: https://www.in Independent.co.uk/tech/ro…
Bilim adamları, ilk kez esnek robotlara fiziksel öz-farkındalık kazandırabilen elektronik bir cilt yarattılar.
Edinburgh Üniversitesi’nden bir ekip, cihazların en hassas ortamlarda hareketlerini tam olarak algılayarak insanların hareketliliğine veya cerrahi prosedürlere yardımcı olabileceğini söyledi. Gerilebilir ‘e-deri’, robotlarda, örneğin insanlara ve hayvanlara bir düzeyde fiziksel öz farkındalık sağlamak için kullanılabilir.
Robotlar için yeni bir çağın başlangıcı.
Bu tür robotlar, genellikle metal veya plastik olmak üzere oldukça esnek malzemelerden yapılır ve e-deri, cerrahi aletler, protezler ve tehlikeli ortamları keşfetmeye yönelik cihazlar dahil olmak üzere çeşitli uygulamalara sahip olabilir. Üniversitenin Mühendislik Okulu’ndan çalışmayı yöneten Dr Yunjie Yang şunları söyledi: “Bu yeni teknolojinin robotik cihazlara getirdiği algı duyuları, insan ve hayvanlarınkine benzer. Bu yeni fiziksel öz-farkındalık düzeyi, robotların algılama yeteneklerinde bir adım değişikliğini temsil ediyor.’
Belirli bir hareket aralığına sahip geleneksel robotların aksine, ‘yumuşak’ robotlar esnektir.
Araştırmacılar, bunun, robotların hassas görevleri yerine getirmesi ve insanlarla sadık bir şekilde etkileşim kurması için gerekli olan algılama sistemlerini geliştirmek için büyük bir zorluk teşkil ettiğini söylüyor. E-cilt olmadan, yumuşak robotların kendi hareketlerini/şekillerini ve bu niteliklerin çevreleriyle nasıl etkileşime girdiğini anlamaları zordur. Edinburgh Üniversitesi ekibi, bu zorluğun üstesinden gelen ve son derece hassas, gerçek zamanlı algılama yeteneklerine sahip yumuşak robotlar sağlayan teknolojiyi geliştiren ilk ekiptir.
Nature Machine Intelligence dergisinde yayınlanan araştırmaya Hong Kong Üniversitesi de dahil oldu.
Çalışmanın eş lideri ve aynı zamanda Mühendislik Okulu’ndan Dr. Francesco Giorgio-Serchi şunları söyledi: “Geliştirdiğimiz teknolojinin esnekliği, çeşitli yumuşak robotlara uygulanabileceği anlamına geliyor. kendi şekli ve hareketi. Nihayetinde bu, yumuşak robot bilimindeki en heyecan verici fikirlerden bazılarını gerçekleştirmeye artık daha yakın olduğumuzu gösteriyor.’ Araştırmacılar daha önce robotlara suni deri yoluyla dokunma hissi vermek için 3D baskı teknolojilerini kullanmışlardı.
Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!
haber-eflani.com.tr