Haber

Wikipedia’nın kurucusu itiraf etti: ABD istihbaratı tarafından kullanılıyor

Vikipedi, kullanıcıların hayatın her alanı hakkında kaynak belirterek bilgi derlemesine ve yayınlamasına olanak sağlayan bir uygulamadır.

Ancak Wikipedia ile ilgili güvenlik sorunları ve gizli servislerin kullanımına açık olması büyük tehlike oluşturabilir.

İnternet ansiklopedisinin kurucusu Larry Sanger’den bu iddiayla ilgili bir itiraf geldi.

“CIA ve FBI altında”

Gazeteci Glenn Greenwald’ın kanalı ‘System Update’ podcast’ine konuk olan Larry Sanger, Wikipedia’nın CIA ve FBI kontrolünde olduğunu belirtti.

“Kanıtlarımız var”

Sanger, “2008 gibi yakın bir tarihte, CIA ve FBI bilgisayarlarının Wikipedia’daki metinleri düzenlemek için kullanıldığına dair kanıtlarımız var.”dedi.

İnternet ansiklopedisinin bir diğer ortağı Griffith, Wikipedia makalelerini düzenlemek için WikiScanner adlı bir program geliştirdiğini ve bu programın CIA ve FBI tarafından aktif olarak kullanıldığını açıkladı.

Makaleleri isteklerine göre düzenlediler.

CIA, Irak Savaşı kayıp sayıları ve Küba’daki Guantanamo Körfezi’ndeki ABD hapishanesinin uydu görüntüleri, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Çin’in nükleer programı ve Arjantin donanması dahil olmak üzere yüzlerce makaleyi düzenlemek için Wikipedia’yı kullanıyor. belirtildi.

“İstihbarat ve bilgi savaşının büyük bir kısmı Wikipedia’da yürütülüyor”

Sanger, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

İstihbarat teşkilatları, en etkili kişilere, genellikle gündemde olan gündemlerini zorlamaları için para ödüyorlar veya istihbarat topluluğu içinde becerilerini geliştirip Wikipedia oyununu öğreniyorlar ve sonra çalışanlarına ne yapacaklarını söylemek istiyorlar. İstihbarat ve bilgi savaşının çoğu, Wikipedia gibi web sitelerinde çevrimiçi olarak yürütülür.

Türkiye’de Wikipedia’ya erişim yasağı

Wikipedia, Türkiye’yi çeşitli terör örgütleriyle aynı seviyede ve iş birliği içinde göstermeye çalışan yazılar nedeniyle 29 Nisan 2017’de kapatıldı.

Erişim kısıtlamasının kaldırılmasına yönelik bireysel başvuruları 26 Aralık 2019’da görüşen Anayasa Mahkemesi, bu itirazın “ifade özgürlüğü ihlali” olduğuna karar verdi.

Bu gelişmenin ardından Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda karar verdi.

Yerel mahkemenin kararının ardından BTK durumu internet servis sağlayıcılarına bildirdi ve Wikipedia’nın erişim sorunu ortadan kalktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu