Haber

İsviçre Ankara Büyükelçisi Ruch: Tüm Farklılıklara Rağmen Barış ve Dostluk İçinde Yaşanabileceğini Biliyoruz

İsviçre’nin Milli Günü bugün Ankara’da düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 100’üncü yılı münasebetiyle büyükelçilik bahçesine ağaç fidanlarının dikildiği resepsiyonda, İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch, “Biz İsviçreliler etnik, dil ve inanç farklılıklarını biliyoruz. Tarihimiz boyunca bu çelişkiler devletimizde birden çok kez var olmuştur. Ancak biliyoruz ki tüm bu farklılıklara rağmen barış ve dostluk içinde yaşamak, hatta ilerlemenin ve uyumlu gelişmenin kaynağını bulmak mümkündür. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Lideri Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, “Tarafsızlık, İsviçre’nin arabuluculuk yapmasına imkan veriyor ve hassas konferans ve toplantılara ev sahipliği yapmak için uygun zemin sağlıyor. Bu nedenle Türkiye dahil birçok ülkenin taraf olduğu önemli uluslararası anlaşmalar İsviçre’de imzalanmıştır.

İsviçre’nin Milli Günü, bugün Büyükelçilikte düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Resepsiyona çok sayıda dış misyon temsilcisinin yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay da katıldı.

Karşılamanın ardından iki ülke milli marşları söylendi. Daha sonra açılış konuşmaları yapıldı. İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch yaptığı konuşmada 100. kuruluş yıldönümü münasebetiyle Lozan Konferansı’na değinerek şunları söyledi:

“Konferansın Önünde Engeller Vardı. AMA KATILIMCILARIN AKILLARI KAZANDI”

“Lozan Konferansı, aylarca süren yoğun çalışmaların ardından amacına ulaştığını ve bundan böyle barışın garanti altına alındığını tüm dünyaya ilan edebildi. Bugün, uzun zamandır beklenen bu olayı kutlamak için bugün bir kez daha burada toplanmış bulunuyoruz.

Size sunma ayrıcalığına sahip olduğumuz konukseverlik için minnettarlığınızı ifade eden dostça bir mektup aldık. Ancak, İsviçre’ye verdiğiniz onur için size tüm kalbimizle teşekkür etmeliyiz. Ülkemizin milletin ortasındaki konumuna çok yakışan, adını bir kez daha barış ve uzlaşma çabalarıyla anan bir etkinliğe katılma fırsatı verdiniz. Antlaşmayı anmaktan ve sizi tebrik eden ilk kişi olmaktan gurur duyuyoruz.

Konferansın önünde büyük çılgınlıklar yaşandı. Neyse ki, katılımcıların bilgeliği galip geldi ve kendilerine verilen görevi yerine getirme iradeleri daha da güçlü ve kararlı oldu. Bu anlaşma bu şekilde mümkün oldu.

Yapmanız gereken fedakarlıklar zor olacaktı. Ama sonuç fedakarlığa değdi. Çünkü bu, düşmanlıkların sona erdiğini ve barışın yeniden tesis edildiğini gösterir. Sadece doğrudan etkilenen insanlar değil, tüm dünya size minnettar.

“BÜTÜN FARKLILIKLARA RAĞMEN BARIŞ VE DOSTLUK İÇİNDE YAŞAMANIN MÜMKÜN OLDUĞUNU DA BİLİYORUZ”

Biz İsviçreliler etnik köken, dil ve inanç farklılıklarını deneyimlerimizden biliyoruz. Tarihimiz boyunca bu aksilikler birden çok kez devletimizin varlığını tehlikeye atmıştır. Ancak tüm bu farklılıklara rağmen barış ve dostluk içinde yaşamanın, hatta ilerlemenin ve uyumlu gelişmenin kaynağını bulmanın mümkün olduğunu da biliyoruz.

Barışın imzalanmasına katılan halkların geleceğinin bu rahatlatıcı dersin teyidini getirmesini tüm kalbimizle diliyoruz. Silahların şoku insanlara en büyük acıyı verir.

Yeryüzündeki hiç kimsenin insanlığın refahı için işbirliği yapma hakkı reddedilemez. Tarih bize, medeniyetin gelişmesinde oynadıkları muazzam rol için Ortadoğu halklarına ne kadar minnettar olduğumuzu gösteriyor. Yıllarca süren kahramanca çabaların ardından bugün silahlarını bırakıyorlar. Umarız yaralarını sardıklarında ve barışçıl faaliyetlerine devam ettiklerinde, bir zamanlar insanlığa bahşettikleri tüm nimetleri bu kadar geniş ölçekte yeniden yaşarız.”

BOZAY: 2008’DE LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI’NIN İMZALANDIĞI MASASAYI İSVİÇRE YAPTI

İsviçre halkının İsviçre Milli Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan Bozay, şunları söyledi:

“İsviçre, Türkiye tarihinde çok önemli dönüm noktalarına ev sahipliği yaptığı için Türk-İsviçre ilişkileri bizim için özel bir anlam taşıyor. Lozan şehrinin tarihimizde önemli bir yeri olduğu biliniyor. sekiz ay süren zorlu bir konferansa ev sahipliği yapıyor, bu yıl Lozan Barış Antlaşması’nın ve Cumhuriyetimizin 100. yılını gururla kutluyoruz.

Birçoğunuzun hatırlayacağı gibi 2008 yılında iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 80. yıl dönümü münasebetiyle İsviçre, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalandığı masayı teklif etmişti. Bu hediye ve bugün diktiğimiz ağaç, iki ülke arasındaki tarihi dostluğun bir göstergesidir.

İlişkilerimizin en değerli yönlerinden biri de İsviçre’de yaşayan yaklaşık 140 bin kişilik Türk toplumudur. İkili ilişkilerimizin vazgeçilmez unsurudur. İkili ilişkilerimizi daha da güçlü tutmak istiyoruz. Çeşitli uluslararası ve bölgesel konularda benzer vizyonlara sahibiz.

“TARAFSIZLIK İSVİÇRE’NİN ARABULUCU HAREKET ETMESİNE İZİN VERİYOR”

Tarafsızlığı, İsviçre’nin arabuluculuk yapmasına olanak sağlamakta ve hassas konferans ve toplantılara ev sahipliği yapmak için uygun bir zemin sağlamaktadır. Bu nedenle İsviçre’de Türkiye dahil birçok ülkenin taraf olduğu önemli uluslararası anlaşmalar imzalanmıştır.

İlişkilerimiz için bir diğer değerli alan ticaret ve yatırımlardır. İkili ticaret hacmimiz geçen yıl 16,6 milyar doları aştı. Şu anda Türkiye’de bine yakın İsviçre şirketi faaliyet gösteriyor. Umuyoruz ki bu sayı önümüzdeki dönemde istikrarlı bir şekilde artacaktır.”

Açılış konuşmalarının ardından Büyükelçi Ruch ve Bakan Yardımcısı Bozay, Lozan Konferansı’nın 100. yılı münasebetiyle büyükelçilik bahçesine fidan dikti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yıl dönümü münasebetiyle 24 Temmuz 2023’te sadece yazılı bir açıklama yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu