Ekonomi

GSO’nun düzenlediği toplantıda 2024 ekonomik beklentileri konuşuldu

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yeni Nesil Sanayici Platformu tarafından Ekonomi Komitesi faaliyetleri kapsamında “2024 Ekonomi Beklentileri” konulu toplantı düzenlendi.

GSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, GSO Yönetim Kurulu Lideri Adnan Ünverdi, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ferhan Sağım, Başar Küçükparmak, İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Stratejisi ve İş Geliştirme Müdürü Şant Manukyan, Türkiye Araştırma Müdürü Serhat Gürleyen, GSO Yönetim Kurulu katıldı. Yönetim Kurulu Üyesi Bora Tezel, İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Şant Manukyan, Yatırım Anadolu Bölge Müdürü Serdar Akıner, Gaziantep Şube Müdürü Mehmet Çekiç, TOBB Gaziantep Kadın Girişimciler Heyeti Lideri Ayşen Ahi, Yürütme Kurulu Üyeleri, Yeni Nesil Sanayici Platformu Üyeleri, GSO Genel Sekreteri Yusuf İzzettin İymen, firma ve kurum temsilcileri ile sanayiciler katıldı.

İş Yatırım’ın katkılarıyla düzenlenen toplantıda, Türkiye ve dünyada 2024 yılı ekonomik beklentileri, son gelişmeler, yatırım projeleri, güncel ekonomik veriler ve trendler hakkında bilgi ve görüşler paylaşıldı.

“Küresel ticaret üzerindeki baskısını sürdürüyor”

Toplantının açılış konuşmasını yapan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, salgınla birlikte bozulan ticaret zinciri ve ardından ülkeler arasında yaşanan gerginlikler nedeniyle tüm dünyanın zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı’nda yaşanan sorunların sanayiyi ve ihracatı olumsuz etkilediğini belirten Ünverdi, “Maalesef küresel arenada yaşanan bu ve benzeri aksilikler nedeniyle lojistik ve hammadde fiyatları arttı, belirsizlik de piyasayı olumsuz etkilemeye devam ediyor” Küresel ticaret üzerinde baskı var. Ayrıca 6 Şubat depremi özellikle bölgemizde koşulları daha da zorlaştırdı.” “Deprem felaketi karşısında bölge olarak sanayimizi, ticaretimizi ve istihdamımızı ayakta tutmak için inanılmaz bir çaba sarf ettik. Gaziantep Sanayi Odası olarak hem sorunların çözümü hem de sanayimizin zarar görmemesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnovasyonda geride kalıyor ve sürdürülebilir” dedi.

2024 yılının küresel ve bölgesel sorunlarla başladığını belirten Ünverdi, “Orta Vadeli Program (OVP) adımları ekonomimiz için umut oldu. Faiz, kur, enflasyon üçgeninde kararlı adımlarla ekonomimizin rahatlayacağını umuyoruz. Öncelikli sorunlarımızdır. Üretim ve ihracat odaklı büyüme bu noktada büyük önem taşıyor.” “Biz de bu sürece destek vermeye devam edeceğiz. Düzenlediğimiz toplantı hepimiz için öngörülerde bulunmaya ve vizyon oluşturmaya katkı sağlayacak. Toplantımızın başarılı geçmesini diliyor, İş Yatırım’a, değerli konuşmacılarımıza ve değerli konuşmacılarımıza teşekkür ediyorum. Tüm misafirlerimize destek ve katkılarından dolayı teşekkür ederiz.”

“ABD pazarında zaten durgunluk beklentisi var”

Toplantıda “2024 Küresel Ekonomik Beklentiler” başlıklı bir sunum yapan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Şant Manukyan, ABD ve Çin’deki gelişmelerin yanı sıra AB ve diğer ülkelerle küresel ekonomideki durum hakkında bilgi paylaştı. . 2023 yılının daha önce ABD’de resesyonun beklendiği bir yıl olduğunu hatırlatan Manukyan, “ABD pazarında zaten resesyon beklentisi var. Bu beklentiler değişmedi. Geçen yıl resesyon beklentisi yüzde 70’ti. Bu da gelecek” dedi. Büyük olasılıkla ilk yarıda olmayacak, ikinci yarıda da olmayacak.” Zaten seçimler var. Dolayısıyla 2024 yılında resesyon beklentisinin bu kadar yüksek olduğunu düşünmüyorum. Yüzde 40 civarında olduğunu söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yıl bütçe açığının son derece yüksek olduğu bir yıl oldu. Bu nedenle resesyon bekleyenler yanıldı. Çünkü halk yoğun harcama yapıyordu. Kamu harcamaları bir yana, Kovid-19 ile başlayıp Rusya ve Çin ile devam eden gelişmeler de yaşandı. Ticareti Çin’den alıp kendi topraklarımıza ya da dostlarımıza götürme fikri vardı. Bununla birlikte ticaretin biraz yön değiştirdiğini gördük. Toplantının hayırlı olmasını diliyor, iş birliği ve işbirliğini temenni ediyoruz. “Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Ünverdi’ye, Yeni Nesil Sanayici Platformu’na ve tüm GSO ailesine misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”

“2024 Yılına İlişkin Türkiye Ekonomik Beklentileri”

“2024 Türkiye Ekonomik Beklentileri” başlıklı bir sunum yapan İş Yatırım Türkiye Araştırma Müdürü Serhat Gürleyen, Orta Vadeli Program (OVP) hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Gürleyen, “Bir programa güven kazandırmanın ilk kuralı kısa vadeli iddiaların geçerli olmasıdır. Ekonomi yönetiminin OVP’ye ilişkin hazırladığı kısa vadeli varsayımların geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Enflasyon ilk başta yükselse de, daha sonra OVP’ye paralel hale geldi. Zamanla büyüme oranları da Orta Vadeli Program’a yaklaştı.” “Orta Vadeli Programda önümüzdeki iki yılda bütçe açığının yüksek olacağı açıkça ifade edildi. Bu noktada pandemi dönemine göre daha düşük bir seviyedeyiz. Türkiye’nin büyümesi konusunda da iyimseriz. Avrupa’ya baktığımızda, Yüzde 3 Türkiye için iyi bir rakam” dedi. konuştu.

“İş Yatırım olarak sermaye piyasaları ve tüm paydaşları için yol gösterici bir rol üstleniyoruz.”

İş Yatırım Anadolu Bölge Müdürü Serdar Akıner, ülke ekonomisine değer katan şirketlerin birçok farklı alanda faaliyet gösterdiğini, bu nedenle de Gaziantep’te bulunmaktan mutlu olduklarını belirtti.

“İş Yatırım olarak sermaye piyasalarına ve tüm paydaşlarına yol gösterici bir rol üstleniyoruz” diyen Akıner, şöyle konuştu: “Bu yıl, Türk sermaye piyasalarını kuruluşumuzla birlikte büyütme geleneğimizin 27. yılı. İş Yatırım’da dürüst ve açık iletişimi savunan ‘kazan-kazan’ ilkesi “Ana hedefimiz tüm yatırımcılarımızın birikimlerine değer katmaktır. Bizi bu hedefe ulaştıracak en etkili yol, uzmanlığımızı ve sahip olduğumuz güncel bilgi birikimini paylaşmaktır. Toplantının başarılı geçmesini diliyor, Gaziantep Sanayi Odası’na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. – GAZİANTEP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evden eve nakliyat
Yenikent Evden Eve Nakliyat
Klima Bakımı ,Klima Tamiri ,Klima Montajı ,Yetkili Klima Servisi konusunda size en yakın , hızlı ve kusursuz müşteri hizmeti uygun fiyatla sunuyoruz.
Başa dön tuşu