Haber

AB, İran’ın nükleer taahhütlerini yerine getirememesi konusunda istişarelere başladı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran’ın nükleer taahhütlerini yerine getirmediğine ilişkin İngiltere, Almanya ve Fransa’dan mektup aldığını ve bundan sonraki sürece ilişkin istişarelere İran’ın yetkisi dahilinde başlayacağını belirtti. Koordinatör.

Borrell, yaptığı yazılı açıklamada, İran’ın UAEA ile varılan ortak anlaşma çerçevesinde gerekli adımları atmaması konusunda İngiltere, Almanya ve Fransa dışişleri bakanlarından mektup aldığını duyurdu.

Üç ülkenin dışişleri bakanlarının, İran’la 2019’dan bu yana devam eden uyumsuzluğun Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nın (JCPOA) Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması aracılığıyla çözülemeyeceğini belirttiklerini kaydeden Borrell, “İran’la anlaşmaya varmama niyetlerini dile getirdiler. 18 Ekim 2023 JCPOA Geçiş Günü’nde yaptırımların kaldırılması için ilave adımlar atılacaktır.” ” kelimesini kullandı.

Borrell, söz konusu üç ülkenin talebi doğrultusunda mektubu JCPOA’nın diğer katılımcıları olan Çin, İran ve Rusya’ya ileteceğini ve JCPOA Koordinatörü olarak tüm katılımcılara danışarak ilerleyeceğini belirtti.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, anlaşmanın tam olarak uygulanması konusunda kararlı olduğunu ve her türlü çabadan kaçınmayacağını vurguladı.

İran’la nükleer anlaşmaya taraf olan İngiltere, Almanya ve Fransa, Avusturya’nın başkenti Viyana’da 11 Eylül’den bu yana devam eden IAEA Yönetim Kurulu Toplantısı’nda ortak metin hazırladı. Metinde, İran’ın nükleer faaliyetlerinin JCPOA adı verilen nükleer anlaşmada vaat edilen unsurları ihlal etmeye devam ettiği açıklandı.

karşılıklı anlaşma

UAEK Başkanı Rafael Mariano Grossi, 11 Eylül’de yaptığı açıklamada, İran’la 4 Mart’ta varılan ortak anlaşma kapsamında belirlenen faaliyetlerin uygulanmasında daha fazla ilerleme kaydedilmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

UAEK ile İran arasındaki ortak anlaşmada, iki taraf arasında iş birliğinin artırılması ve Tahran yönetiminin bu ülkede üç yerde tespit edilen ve Ajans’a bildirilmeyen nükleer maddeye ilişkin yeterli teknik açıklama yapması konusunda anlaşmaya varıldı. .

Anlaşma kapsamında, Şubat 2022’de Tahran yönetimi tarafından devre dışı bırakılan Kurumun bu ülkedeki nükleer faaliyetleri izlemek üzere tesislere yerleştirdiği kamera ve benzeri cihazların yeniden devreye alınması sürecinin başlatılması konusunda da anlaşma sağlandı. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu